Een alcoholverslaafde ontwikkelt zijn verslaving niet in een keer, maar meestal geleidelijk. Deze verslaving begint bijvoorbeeld met drinken voor de lol, en dan merk je dat je steeds meer drinkmomenten toevoegt. Is het vijf uur? Neem vooral een lekker alcoholisch drankje. Is er iets positiefs gebeurd? Voeg een drankje toe aan de gebeurtenis. Voortdurend excuses verzinnen om te drinken, wat er uiteindelijk voor zorgt dat je uiteindelijk niet kunt stoppen met drinken, of je vindt het heel moeilijk om te stoppen. Je hersenen denken namelijk dat je alcohol nodig hebt om te functioneren, terwijl dat natuurlijk niet zo is. In dit geval is er sprake van een alcoholverslaving.
Trek op tijd aan de bel voor de juiste hulp
Als je niet op tijd een CACN verslavingszorg zoekt, kan alcoholverslaving veel van waar je van houdt vernietigen. Denk bijvoorbeeld aan ruzies met je gezien, verwaarlozing van je naasten, geheugenproblemen en problemen met je partner, familie, vrienden en werk. Een alcoholverslaving neemt in veel situaties vaak de overhand. Dit komt doordat veel verslaafden denken en handelen rondom alcohol. Merk je dit bij jezelf of een naaste, dan is het belangrijk om op het juiste moment aan te bellen. Zo weet je zeker dat de beste hulp gegarandeerd is. Als je dat niet doet, kan de situatie erg vervelend worden.
Wanneer heb ik een drankprobleem?
Nu denk je misschien dat je regelmatig drinkt, maar geen drankprobleem hebt. Het is nu al zo dat als men 1-2 glazen per dag drinkt, en men niet minder dan twee dagen per week niks drinkt, er sprake is van een drankprobleem. Het betekent niet per se dat je een verslaving hebt, maar het betekent wel dat je een probleem hebt. Als je merkt dat je drinkt om stress of depressieve gedachten te verlichten, is het verstandig om een professional te bellen. De experts van verslavingshulpklinieken als CACN verslavingszorg kunnen je helpen om je drankprobleem onder controle te krijgen. Als je twijfelt, dan kun je ook altijd de websites van wat verslavingshulpklinieken bekijken, je kunt een keer bellen voor een oriënterend gesprek of je kunt het met je huisarts bespreken.